Cégtörténet

A 21. sz. Volán Tömegáru és Bányászati Fuvarozó Rt .1994. október 1-ével alapította a GEOVOLÁN Tömegáru Fuvarozó és Földmunkavégző Kft.-t az Rt. Ajka telephelyén működő üzemegységéből. A társaság lényegében átvette illetve folytatta az üzemegység korábbi tevékenységét Dunántúl térségében, igény szerint az ország másik felében is.

1996-ban a Volán 21. Rt felszámolás alá került, a GEOVOLÁN Kft. eladásra került, amelyet a VEGAT Kft. és az ITB Kft. közösen vásárolt meg. A társaság 2006. január 2-től már GEOVOL Kft. néven folytatja tevékenységét, illetve működik napjainkban is.

A 2010. év októberében Ajka térségében bekövetkező vörösiszap katasztrófát követően társaságunk az elsők között kezdte meg a további veszélyek elleni elhárítás földmunkákat és a hatóságok által előírt különböző biztonsági létesítmények kivitelezését. Ez későbbiekben kiegészült a vörösiszap tározóknál megjelenő felület kiporzások megakadályozását szolgáló tározói lefedésekkel (IX-es és X-es kazetta). A nem konszolidálódott vörösiszap felületen végzett földmunka igen komoly műszaki kihívás elé állította az abban résztvevőket, azonban társaságunk határidőre teljesítette.

2011 évtől társaságunk részben önállóan, részben más társaságokkal konzorciumban közbeszerzés keretében több tározó gát megerősítési feladatait végezte el sikeresen (VII/É, VIII/É, IX/É-D gátfalak), illetve megépítette a katasztrófát szenvedett X. számú gát I. ütemű bezárását. Emellett társágunk kapott megbízást a szintén a Ajka- Kolontár térségi Lőrintei víztározó és halastó gátjainak korszerűsítésére, illetve ezzel egyidőben több egyéb hulladéklerakó rekultivációs földmunkára.

2012-ben a társaságunk több területen bővítette tevékenységét: pályázati úton megvásárolta a korábban a bauxitbányászatot kiszolgáló, Halimba bányaüzem központi telephelyét a hozzá tartozó felépítményekkel, bányászati vízaknával. Utóbbiból ipari vízellátást biztosítunk az ajkai timföldgyár területén működő vállalkozásoknak, míg a Halimba III. nevű telephelyen vállalkozásoknak kiválóan alkalmas területek, épületek kerültek kialakításra. A már működő illetve a későbbiekben helyet bérlő vállalkozások teljes infrastruktúrát igényelhetnek: tartályos gáz, ipari és vezetékes víz, sűrített levegő és nagyfogyasztókat is kiszolgáló – kedvező, középfeszültségi áru – energia ellátást.